Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αιμοδοσίας

Πρόβλημα

Στη χώρα μας, το έτος 2008, συλλέχτηκαν 636.750 μονάδες ολικού αίματος. Από το σύνολο των μονάδων ολικού αίματος, 30.190 μονάδες (4,7%)
εισήχθησαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Το έτος 2005 24.000 μονάδες αίματος αχρηστεύτηκαν λόγω κακής διαχείρησης (ξεπεράστηκε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί το αίμα να διατηρηθεί με ασφάλεια).
Τα κέντρα και οι σταθμοί αιμοδοσίας που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τηλεφώνου και fax προκειμένου να συννενοηθούν για τη διαθεσιμότητα, τα χαρακτηριστικά των μονάδων αίματος (ομάδα / Rhesus, ημερομηνία αιμοδοσίας) και τη δυνατότητα μεταφοράς μονάδων αίματος.
Κατά συνέπεια, κάποιες πληροφορίες μπορεί να μεταφερθούν λανθασμένες. Σε πολλές περιπτώσεις, το κάθε κέντρο ή σταθμός αιμοδοσίας πρέπει να κάνει πολλά τηλέφωνα μέχρι να βρει τις μονάδες αίματος που χρειάζεται. Ο χρόνος φυσικά είναι σημαντικός παράγοντας, από τη στιγμή που έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές.

Αρκετά κέντρα και σταθμοί αιμοδοσίας διαθέτουν ένα λογισμικό για να διαχειρίζεται τις πληροφορίες που αφορούν τις μονάδες αίματος.
Δεν υπάρχει όμως ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα με βάση το οποίο να υπάρχει συγκεντρωμένη η πληροφορία για τη διαθεσιμότητα των μονάδων αίματος σε διάφορα σημεία της χώρας.

Λύση

Η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αιμοδοσίας θα βοηθούσε :
στην on-line διασύνδεση των κέντρων και σταθμών αιμοδοσίας,
στην καλύτερη διαχείριση των μονάδων αίματος,
στην άμεση εξεύρεση κατάλληλου τύπου αίματος από ένα κέντρο αιμοδοσίας,
στην κατανομή των μονάδων αίματος σε διάφορα σημεία της χώρας,
στη παραγωγή στατιστικών σχετικών με τη λήψη και τη διακίνηση του αίματος.

Το πληροφοριακό σύστημα θα πρέπει να τηρεί διεθνή πρότυπα, ώστε να είναι δυνατή η διασύνδεσή του με πληροφοριακά συστήματα άλλων χωρών (διαλειτουργικότητα).
Η ύπαρξη ενός κεντρικού, αξιόπιστου και αποδοτικού πληροφοριακού συστήματος, ίσως παρακινήσει περισσότερους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, και να συμβάλει στο στόχο της χώρας που είναι η αυτάρκεια σε αίμα, το οποίο σημαίνει ότι δε θα εισάγει πλέον η χώρα μας αίμα από άλλες χώρες.

πηγή

Σχολιάστε