Η εφαρμογή smartphones στην Ιατρική

Smartphones και iPads προβάλλονται ως τα βασικά εργαλεία για τη διαχείριση της πληροφορίας και των καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ αρκετοί είναι και οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας που διέκριναν την αξία της επαγγελματικής χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.Παρακάτω παραθέτονται μερικές Smartphone εφαρμογές χρήσιμες και για γιατρούς αλλά και ασθενείς.

Medscape Mobile

Σύμφωνα με έρευνα της Manhattan Research, τρεις στους τέσσερεις ιατρούς στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάποια από τις συσκευές της Apple. Μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι αυτή της Medscape η οποία είναι διαθέσιμη σε iPhone, iTouch, Blackberry και Android. Η ιστοσελίδα της η οποία περιέχει νέα, άρθρα, εκπαιδευτικό υλικό και στοιχεία παραπομπής για θέματα υγείας είναι αρκετά διαδεδομένη, ενώ και η mobile εφαρμογή της έγινε η νούμερο ένα δωρεάν downloaded το 2010, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Η εφαρμογή αυτή παρέχει ειδοποιήσεις με νέα, παραπομπές σε φάρμακα, ελεγκτή αλληλεπίδρασης του φαρμάκου, παραπομπές σε ασθένειες και καταστάσεις, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία από μια εκτενής βάση δεδομένων.

Sermo

Το Sermo είναι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης για ιατρούς, που δημιουργήθηκε το 2006, ενώ προσφέρει και μια δωρεάν εφαρμογή για την παρακολούθηση και συμμετοχή σε συζητήσεις ενώσο ο χρήστης βρίσκεται στον δρόμο. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν φωτογραφίες από την κλινική, να κάνουν ερωτήσεις, να συζητούν και να μοιράζονται ιδέες πάνω σε θέματα ιατρικών περιπτώσεων και πρακτικής ή οτιδήποτε άλλο.

MIM Mobile

Το MIM Mobile είναι ένα εργαλείο που παρέχει εικόνες για τη διάγνωση το οποίο λειτουργεί σε iPad, iPhone και iPod touch και προορίζεται για το ιατρικό σύνολο. Είναι διαθέσιμη δωρεάν για download στο Apple App Store, ενώ είναι και η πρώτη εφαρμογή στο είδος της που έλαβε άδεια για χρήση από την Αμερικανική διεύθυνση Food and Drug Administration (FDA). Η εφαρμογή μπορεί να λάβει εικόνες από το εργαστήριο, ενώ όλες οι πληροφορίες που στέλνει είναι κωδικοποιημένες για τη μεταφορά και αποθήκευση τους σύμφωνα με τους κανόνες Health Insurance Portability and Accountability (HIPAA) για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η χρήση της ενδείκνυται μόνον όταν ο γιατρός δεν βρίσκεται στο χώρο εργασίας του.

JEMS Video Consult 

Η εφαρμογή αυτή, η οποία κυκλοφόρησε αρχές του 2011, επιτρέπει στους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης να λαμβάνουν πληροφορίες και συμβουλές ζωντανά, μέσω βίντεο, χρησιμοποιώντας απλά τη Smartphone συσκευή τους. Οι γιατροί, για παράδειγμα, μπορούν να συμβουλευθούν άλλους γιατρούς για μια επέμβαση, ή και ακόμη μπορούν να διαγνώσουν ασθενείς που βρίσκονται στη φυλακή. Η λειτουργία της εφαρμογής συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων, ωστόσο, χρειάζεται δικό της βίντεο server (JEMS) για να λειτουργήσει.

QuantiaMD

Το QuantiaMD είναι μια δωρεάν online φορητή εφαρμογή που παρέχει εκπαιδευτικό υλικό στο ιατρικό και νοσηλευτικό σύνολο με τη μορφή συνοπτικής και διαδραστικής αφηγηματικής παρουσίασης διαρκείας 5 ως 8 λεπτών. Το περιεχόμενο των θεμάτων αφορά τη νόσο του Διαβήτη, την ψυχική υγεία, μεταδιδόμενες ασθένειες και ασφάλεια του ασθενή, καθώς και θέματα όπως η τιμολόγηση, η συμμόρφωση με τους HIPAA κανονισμούς και η εποικοδομητική τους χρήση.

Doximity

Το Doximity είναι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης με γιατρούς ο οποίος παρέχει και μια εφαρμογή για iPhone και Android συσκευές για την επικοινωνία των χρηστών σε ένα ιδιωτικό δίκτυο. Η ιστοσελίδα αυτή έχει περισσότερους από 30.000 χρήστες, ενώ για να επιβεβαιώσει ότι αυτοί είναι γιατροί ή γενικότερα πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιεί μια διαπιστευτήρια εφαρμογή τριών σταδίων. Αφότου οι χρήστες εισέλθουν στο δίκτυο μπορούν να εντοπίσουν άλλους ειδικούς, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν προσωπικά δεδομένα, να στείλουν fax απευθείας από το τηλέφωνο ή και ακόμη να επικοινωνήσουν με παλιότερους γνωστούς.

Eviti

Το eviti | Advisor είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για την συνταγογράφηση που παρέχει στους ογκολόγους και το προσωπικό τους πρόσβαση σε τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία. Διαθέτει μια ψηφιακή αρχειοθήκη με εφαρμοσμένες ογκολογικές θεραπευτικές αγωγές, λαμβάνωντας υπόψη το κόστος, την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα. Το δεδομένα αυτής της αρχειοθήκης παρέχονται από κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές, ενώ επιβλέπεται και ενημερώνεται από εξειδικευμένους ογκολόγους, από μια “world class” ιατρική  συμβουλευτική επιτροπή, καθώς και από επαγγελματίες ατρικής πληροφορικής.

πηγή

Σχολιάστε