Ιατρικό chech-up μέσω apps

Ιατρικό checkup μέσω smartphone applications για τη διευκόλυνση των ασθενών είναι μία από τις προτάσεις του Βρετανικού υπουργείου Υγείας. Οι εφαρμογές αυτές θα μπορούν να βοηθήσουν π.χ. έναν διαβητικό να παρατηρεί το επίπεδο του ζάχαρου του, αλλά και γενικότερα ασθενείς να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση.

Αυτή η πρωτοπορία, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς πέραν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει, υπάρχουν και εμπόδια στην υλοποίηση.

Σε μία εκδήλωση στη Βρετανία όπου προβάλλονταν ιδέες για ήδη υπάρχοντα αλλά και νέα health smartphone apps, ο υπουργός Υγείας Andrew Lansley δήλωσε ότι: «Πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούνται καθημερινά ώστε ο κόσμος να επικοινωνεί, να έχει πρόσβαση σε ειδήσεις, αλλά και να δει πότε καταφθάνει το επόμενο λεωφορείο ή τρένο. Θέλω πλέον οι εφαρμογές να χρησιμοποιούνται και για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τον εντοπισμό του πλησιέστερου ιατρείου, αλλά και τη λήψη συμβουλών για τη διατήρηση της υγείας. Οι καινοτομίες, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, μπορούν να φέρουν την επανάσταση στον τομέα της Υγείας και εμείς μελετούμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις εφαρμογές προς όφελος του ασθενή, συμπεριλαμβανομένου του πώς οι γιατροί μπορούν να τις προσφέρουν δωρεάν».

Ποια τα πλεονεκτήματα αυτής της καινοτομίας;

Σύμφωνα με τον Travis Good, το κόστος περίθαλψης θα μπορούσε να μειωθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ενός συστήματος εφαρμογών τις οποίες οι γιατροί θα εγκρίνουν, αλλά και θα μπορούν να προτείνουν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αρχικά, με το να γίνεται η χρήση τους μειώνονται και οι πιθανότητες να αρρωστήσει κανείς. Λιγότερες επισκέψεις, λιγότερα έξοδα για τον ασθενή και -αναλόγως- μικρότερη ανάγκη αγοράς φαρμάκων.

Επίσης, μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση σπατάλης χρόνου. Με το να «συνταγογράφονται» healthapps μέσω τηλεφώνου, χωρίς να καθίσταται απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό, μπορεί να «κάνει τη ζωή καλύτερη» και για τους δύο.

Έπειτα, θα μπορούσε να εντείνει τη σχέση γιατρού-ασθενή. Η συχνή επαφή μέσω συμβουλών μπορεί να συμβάλλει θετικά σε αυτό. Εξάλλου είναι και ο μόνος τρόπος ώστε -για όσους νέους- να εξοικειωθούν με αυτού του είδους την τεχνολογία.

Παρά τις ευκολίες όμως που παρέχει ένα τέτοιο σύστημα, συναντά και εμπόδια.

Μεγάλο ποσοστό γιατρών δεν γνωρίζει για τέτοιου είδους εφαρμογές ή ακόμη και εάν γνωρίζουν, χρειάζονται καθοδήγηση ως προς το ποιες εφαρμογές είναι ασφαλείς. Δεν θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί μια εφαρμογή δίχως να έχει συσταθεί από κάποιον έγκυρο οργανισμό.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι οικονομικό. Στην περίπτωση που οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να παρέχονται δωρεάν, παραμένει το γεγονός ότι οι γιατροί θα πρέπει να πληρώνονται ώστε να απαντούν σε μηνύματα των ασθενών -κάτι που θα ήταν δύσκολο να κάνουν, λόγω έλλειψης χρόνου- αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει από όλους -κυρίως από τους ασθενείς- η πρόσβαση στην τεχνολογία στον απαιτούμενο βαθμό

πηγή

Σχολιάστε