Ένα Πρωτότυπο Επίτευγμα Που Θα Συμβάλει Στη Δημιουργία Νέων Τεχνητών Καρδιών

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ προχώρησαν σε μια πρωτότυπη δημιουργία, επίτευγμα που κατά τους ίδιους θα συμβάλει στη δημιουργία νέων τεχνητών καρδιών για τους ανθρώπους, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία τεχνητή μέδουσα από σιλικόνη που διαθέτει όμως κύτταρα από την καρδιά ενός αρουραίου για να κολυμπάει στο νερό, ακριβώς όπως οι πραγματικές μέδουσες. Η δημιουργία αυτή φαίνεται πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πεδίο της βιοτεχνολογίας και της δημιουργίας συνθετικής ζωής.

“Μορφολογικά δημιουργήσαμε μία μέδουσα. Λειτουργικά δημιουργήσαμε μία μέδουσα. Γενετικά αυτό το πράγμα είναι ένας αρουραίος”, δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. “Συνήθως όταν μιλάμε για μορφές συνθετικής ζωής, κάποιος θα πάρει ένα ζωντανό κύτταρο και θα τοποθετήσει νέα γονίδια σε αυτό. Εμείς δημιουργήσαμε ένα ζώο. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα γονίδιά του, αλλά επίσης με την μορφολογία και τις λειτουργίες του”, πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για το επίτευγμά τους και ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ένα πιο πολύπλοκο θαλάσσιο οργανισμό που θα έχει επίσης ένα απλό “εγκέφαλο” και θα αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα (πηγές φωτός, αναζήτηση τροφής κ.α.), με τελικό στόχο να δημιουργήσουν μία καρδιά. Προς το παρόν, όπως δήλωσαν, η τεχνολογία τους μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας νέων καρδιολογικών φαρμάκων, αντί να γίνονται ακριβά τεστ σε ζώα.

Επίσης, το νέο επίτευγμα θα μπορούσε να αποβεί πολύ χρήσιμο στη δημιουργία καλύτερων εμφυτευμένων ιατρικών συσκευών, καθώς οι Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να κινήσουν την “μέδουσα” όχι με την ηλεκτρική ενέργεια κάποιας μπαταρίας, αλλά μέσω της κίνησης των καρδιακών μυών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να κατασκευαστεί μελλοντικά ένας βηματοδότης από βιολογικά υλικά που θα λειτουργούσε αυτόνομα επί χρόνια, χωρίς πλέον ανησυχία για τις μπαταρίες του.

Πηγή: Πατήστε εδώ

Σχολιάστε